Dalsze przygody majtka na katamaranie
12 kwietnia i Morze Śródziemne powitało nas bardzo spokojną powierzchnią.
Prędkość 6-7 węzłów i oczywiście na silniku. Słoneczne, bezchmurne niebo sprowokowało nas do kąpieli. Marynarskim sposobem przywiązaliśmy do końca cumy odbijacz i pierwszy, który się odważył skoczyć, był Michał. Trzymając mocno oburącz (obejmując) odbijacz, wskoczył do wody. Tam trzymając się cumy i wybierając ją systematycznie, zbliżył się do rufy i zakończył swoją przygodę w morzu. Ja oczywiście poszedłem w jego ślady i przez kilka minut jacht ciągnął mnie za sobą do momentu póki się na niego nie wdrapałem. Czujnik temperatury wody wskazywał 19 stopni C. W ten sposób zaliczyłem swoją pierwszą kąpiel na otwartym morzu za płynącym jachtem.
Panowanie nad ochotą
Na pewno znasz to uczucie, kiedy w Twoim umyśle pojawia się OCHOTA. Ochota może dotyczyć konkretnych produktów: np. ochota na batonika, na frytki, na ogórki, albo ochota na niesprecyzowaną grupę produktów, np. na coś słodkiego, coś tłustego, coś niezdrowego itp. Ochota często, ale nie zawsze, nie jest związana z fizycznym głodem, ale z potrzebą zjedzenia czegoś w tak zwanym międzyczasie, albo przed czy po posiłku.
Lato Zielarki
Spotkałam centurię przy leśnej drodze. Przepiękna jest, szkoda ją nawet zrywać, chociaż dobre to ziółko!!! Ułatwia przepływ żółci, wspomaga pracę wątroby. Jest jedną z tych, którą króciutko się gotuje przed użyciem. Tak jak perz, skrzyp i kurdybanek. W naszym rejonie bardzo rzadka, radość tym większa. Centuria, inaczej .tysiącznik/ ponoć pomagała na 1000 chorób/. W naszym kraju, przy odrobinie szczęścia, można ją spotkać na leśnych polanach, łąkach, czy tak jak ja, przy leśnej drodze. Jest pod częściową ochroną, przesadzona trudno się przyjmuje w ogrodach, nie próbujmy jej przenosić.
Ewa Kuskowska
2531 mil morskich czyli majtek na katamaranie
Wypłynęliśmy z Cascais znacznie później, niż planowaliśmy, dopiero o 16:00.
Po wieczorze świszczącego wiatru, noc okazała się spokojna i ciepła. Znowu dzień i kolejna noc, a każda mila zbliżała nas do Gibraltaru. Rano, około godz. 6:00, Michał zwinął wszystkie żagle i przez 10 kolejnych godzin płynęliśmy na silniku, a kiwało bardziej niż przeciętnie. Przyczyna była prosta, wiatr wiał od dziobu (w mordę) i odpadnięcie halsem od kursu znacznie przedłużyłoby rejs. A naszym zadaniem było dostarczyć jacht jak najszybciej do armatora w Chorwacji. Ten etap trwał 48 i pół godziny.
6 kwietnia o 16:30 wpłynęliśmy do kolejnego portu.
Skierniewiczanie do skierniewickiego banku
W dniu 29 czerwca na zaproszenie prezesa Banku Spółdzielczego skierniewiczanie po raz kolejny odwiedzili centralę banku, aby przy porannym posiłku porozmawiać na temat oferty skierowanej do osób fizycznych oraz przedsiębiorstw.
W sytuacji, gdy coraz więcej Polaków zastanawia się, u kogo wydawać własne pieniądze i gdzie je oszczędzać, inicjatywa spotkań śniadaniowych wydaje się być strzałem w dziesiątkę.
Mieszkańcy Skierniewic również zdają sobie sprawę, że codziennie głosują zawartością własnych portfeli, że najbardziej wspierają firmy, w których wydają najwięcej pieniędzy.
Targi Rolne "W sercu Polski" i Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych
Targi Rolne "W sercu Polski" i Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych odbyły się 17 i 18 czerwca 2017 roku w Bratoszewicach.
Podczas tegorocznej edycji targów swoje marki i produkty promuje ponad 100 firm. Jednocześnie, na terenie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się kolejna Wojewódzka Wystawa Zwierząt Hodowlanych.
XX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa.
8 czerwca w Sadzie Doświadczalnym w Dąbrowicach odbył się po raz XX Dzień Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa.
Piękne Przedsiębiorcze
To już piąta edycja Plebiscytu Piękne Przedsiębiorcze skierowanego do najbardziej przedsiębiorczych pań z powiatu skierniewickiego. Uroczyście, wesoło, muzycznie i tanecznie przebiegała kolejna Gala. Panie kolejny raz podkreśliły swoją obecność w budowaniu lokalnego i regionalnego skutecznego biznesu.
Międzynarodowe Targi Żywności - Nadarzyn 2017
W dniach 1-3 czerwca 2017 w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo odbywają się Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2017. Zarejestrowanych zostało 299 wystawców. Wydarzenie współtowarzyszy spotkaniu Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej poszerzonej o Bułgarię, Rumunię i Słowenię.
A PiS rządzi
Kiedy już się wydawało, że jest ład i porządek, że Platforma rządzi drugą kadencję i rządzić będzie dalej, PiS wziął i wygrał. Bywało śmiesznie, ale nie tak. PiS wygrał w ten sposób, że może rządzić sam, bez żadnego koalicjanta. Tego jeszcze nie było. I teraz rok mija, a oni rządzą. I ani myślą ustępować, choć presja jest wielka. Opozycja przyzwyczajona do rządzenia, rządziłaby bez przerwy. Zresztą tak sobie wyobrażała demokrację. Są różni, ale my rządzimy.